Pro 4 osoby

2 lzice masla
1 lzice olivoveho oleje
4 filety lososa (pokud mozno stejna tloustka filet)
hladka mouka na obalovani
sul a pepr
stredne velka cibule, jemne nakrajena
2 strouzky cesneku, jemne nakrajeneho
1 velka karotka, nakrajena na 1/2 cm kosticky
mensi polovina hrnicku nakrajene petrzelky
asi 1/8 – 1/4 hrnku vyvaru
1/2 hrnku cerveneho vina (Bordeaux, Cabernet nebo Borolo)

  1. Na velkou panev dejte rozpustit maslo v oleji a jakmile prestane penit rychle obalte filety a polozte je “masem” na panev (kuzi nahoru). Jakmile se rybi maso osmazi lehce do hneda, vyjmete  posolte a popeprete a vlozte na taliri do vyhrate trouby.
  2. Na stredne silnem plamenu  osmazte na stejne panvi cibulku, cesnek a mrkev – az cibulka zmekne. Pridejte polovinu petrzelky, sul a pepr. Pridejte vyvar a varte na vysokem plameni az se vyvar temer vypari.
  3. Pridejte cervene vino a opet varte tak dlouho, az se vino zredukuje temer na polovinu.
  4. Vyjmete filety z trouby a polozte je “kuzi” dolu do panve a varte az jsou filety uvarene (asi 3-5 minut). Pozor nesmite je “vysusit”, musi byt stale stavnate.
  5. Posypejte je zbytkem petrzelky a servirujte s americkymi brambory.