Mile devcata, moje kamaradka Sarka mi poslala jsem tento document e-mailem. U nas doma nemame kucharek nikdy dost! Az nebudu ve stari moci varit, tak si v nich alespon budu moci cist a o dobrem jidle si necham zdat…Tato kucharka ma mnoho stranek. Takze hezke poctenicko. A snad si nejaky ten recept vyberete a neco ukuchtite.
vanocni-kucharka.doc

Tady jsou PERNICKY OD GABCI a tady jsou PERNICKY OD SUGAR.

DULEZITE! Dalsi figl je, ze by se do zadneho testa nemel davat zmekly tuk, mel by se tam ztuhly prose nastrouhat. Nekde jsem cetla, ze kdyz se do testa prida zmekly tuk, ze se do nej vsaje mouka a ze se pak testo drobi.

VAJECNE KONAKY

  • Vajecny Konak od Myshky (trochu “tepelne osetren”)

Spotřeba: ¼ svařené smetany (nebo i mléka), ¼ l slazeného kondenzovaného mléka (Salko), 4 žloutky, ¼ l rumu

Postup: svařenou smetanu (mléko) šleháme ve vodní lázni s mlékem kondenzovaným a postupně přidáváme žloutky. Šleháme do zhoustnutí a do prochladlého přimícháme rum.
Tento koňak je velice chutný, ale není dlouhodobě trvanlivý.

Protoze se to sleha ve vodni lazni, myslim, ze se zloutky tak trochu tepelne “osetri”.

  • Vajecny Konak od Milly

Do mixeru: 1 plechovku kondenzovaneho slazeneho mleka
1 plechovku kondenzovaneho neslazeneho mleka
4 zloutky
mlety cukr podle vlastniho uvazeni a chuti (davam 4 pol. lzice pro zacatek:-)
umixovat. Pak pridat 1/4 litru rumu (nebo brandy), jen chvilku promizovat.
Kdo chce, muze pridat vanilkovy cukr anebo vanilla extract, podle toho, co je po ruce.

Dela se nejmene mesic pred Vanocemi, aby zhoustnul.

  • Vaječný koňak-nevařený (z internetu)

Ingredience:
4 žloutky, 1/4 l kondenzovaného slazeného mléka, 1/4 l svařeného mléka (polotučného), 1/2 l vodky nebo rumu, vanilka

Příprava:
Vše našleháme do pěny v robotu, zásadně nevaříme, Nalijeme do dobře uzavíratelných sklenic, uložíme naležato v chladničce. Koňak se vynikající, čím je starší, tím je hustější.

CUKROVI

  • Nepecene Cukrovi

Kuličky z tatranek
2 ks tatranek (jakékoliv), 120g moučkového cukru (já dávám 80g), 70g změklého másla, 10g kakaa, 1 lžíce rumu, mletý kokos nebo ořechy na obalení
Nastrouhané tatranky smícháme, přidáme cukr, máslo, kakao a rum a vytvoříme hmotu, kterou necháme asi hodinu ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu nebo oříškách.

Mozartovy kuličky
150g mletých ořechů, 150g moučkového cukru, 100g nugátových bonbónů, 2 bilky
Z ořechů, cukru a bílků uděláme hmotu a obalujeme kousky nugátových bonbónů. Kuličky potom ještě namočíme do čokoládové polevy a necháme na mřížce zaschnout.

Kakaové kuličky
1 salko, 250g 100% tuku (omega na smažení), 60g kakaa, 100g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, kokos nebo ořechy na obalení
Do vodní lázně dáme nahřát tuk, přidáme mléko, potom cukr promíchaný s kakaem, nakonec rum. Mícháme, až vesměs spojí v jednu masu. Druhý den tvoříme kuličky a obalujeme.

Fíková kolečka
250g sušených fíků, 150g moučkového cukru, 200g strouhaných ořechů, 1 vejce, 50g nasekaných mandlí, citrónová kůra, 1 lžíce rumu
Fíky umeleme na masovém strojku (nebo je můžeme nakrájet). Vsypeme je na vál, přidáme cukr, ořechy, vejce, citrónovou kůru, nasekané mandle, rum a vše zpracujeme v tužší těsto, které na pocukrovaném vále rozválíme na vyšší plát. Vykrajujeme kolečka, přendáme na rovný podnos a necháme v teplé místnosti do druhého dne oschnout. Zdobíme čokoládovou polevou.

Hrozinkové kuličky
150g hrozinek, 150g ořechů, 150g moučkového cukru, 2 tabulky čokolády, 60g másla, necelý decilitr rumu
Hrozinky namáčíme 2 hod v rumu. Čokoládu a ořechy umeleme, smícháme s cukrem a kouskem másla, vypracujeme na hmotu, do které dáme hrozinky. Z hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve strouhané čokoládě.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s